”Det kan ikke lade sig gøre, når man kun har 500 kr. tilbage.”

Ludvig Hellberg Pedersen er en af de mange unge, som gerne vil have et job ved siden af studie. Den høje husleje i storbyerne gør det, for mange, umuligt udelukkende at leve af deres SU.

Juliane G. Nielsen

Ludvig Hellberg Pedersen har netop rykket teltpælene op og er flyttet fra København til Aarhus for at gå på Danmarks Medie og Journalisthøjskole.

Skiftet fra hovedstaden til smilets by beskriver han selv som omvæltende og meget nyt, idet han kun har boet i lejligheden i Gammel Munkegade i omtrent 4 uger.

Lejligheden, som Ludvig bor i, er en fremlejet lejlighed, som han deler med en veninde.

”Min roomie fandt faktisk allerede en lejlighed i efteråret, men så sprang udlejeren fra i slutningen af november. Det var ret presset derefter at skulle finde en lejlighed, men vi fandt heldigvis en gennem nogle bekendte. Vi giver 9800 kr. i alt, så det er 4900 kr. pr mand.”

Det kan være uhyre svært at finde en bolig i storbyerne, og Aarhus er ikke en undtagelse – boligpriserne er kun steget de seneste år. Det er ikke unormalt i Aarhus at betale 10.000 kr. og opefter i husleje, og når man i SU månedligt får 5484 kr. udbetalt, er det umuligt udelukkende at leve af sin SU. Der må for mange spædes til økonomien på anden vis.

Statistik over huslejestigninger for almene boliger fra 2016 til 2020

Kilde: Landbyggefonden

”Det kan ikke lade sig gøre at få økonomien til at løbe rundt, når man kun har 500 kr. tilbage af SU’en, når huslejen er betalt.”

Ludvigs høje husleje gør det ikke kun til et ønske for ham at have et job, men til en ren nødvendighed. Mange unge ser sig i dag nødsaget til at bruge tid på et job ved siden af studiet på grund af den høje husleje.  Tid, som kunne være brugt i forbindelse med studiet, så derfor er det nødvendigt at prioritere, både når det gælder studiet og det sociale liv.

”1,5 vagt om ugen ville være ideelt, 8 til 16 timer om ugen. Man kan jo også være heldig at der er noget socialt liv på ens arbejdsplads. Det kan selvfølgelig være en udfordring at man føler, at man ikke har tid nok til studie,” lyder det fra Ludvig.

Ludvig lægger især vægt på, at det sociale liv er vigtigt for ham på en arbejdsplads. ”Det gør det i hvert fald lettere at have et job.”

Ludvig håber, at kunne finde et job inden for restaurationsbranchen, som er en branche, han har erfaring med, fra da han boede i København. Det er en branche, som mange unge arbejder inden for, og han tænker, at han kan finde et godt socialt miljø der. Heldigvis, skriger netop denne branche på arbejdskraft efter coronanedlukningen, og Ludvig vurderer selv, at det ikke bliver svært at finde et job indenfor branchen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *